یکی از جدیدترین متدهای مراقبت از پوست، پاکسازی پوست است. در واقع برای از بین بردن سلولهای مرده یا لایههای شاخی پوست، آلودگیزدایی، سمزدایی و چربیزدایی، و همچنین تحریک کلاژنسازی، بهبود خونرسانی، ویتامینرسانی، تغذیه سلولی و هیدرودرمی یا آبرسانی، از روش پاکسازی پوست استفاده میشود. پاکسازی پوست میتواند به روشهای خانگی، آرایشگاهی، و کلینیکی انجام شود.
مراحل پاکسازی پوست بسته به روش پاکسازی (خانگی، آرایشگاهی، کلینیکی)، متفاوت است؛ همچنین پاکسازی پوست انواع مختلفی دارد: LEDتراپی، پارافینتراپی، مزوتراپی، میکرودرمی، درمالیف و غیره که همین باعث تفاوت در مراحل پاکسازی پوست میشود. اما بهطورکلی پاکسازی پوست طی چندین مرحله اصلی صورت میگیرد:
روغنتراپی یکی از روشهای سنتی مراقبتهای پوستی بوده که امروزه به یکی از مراحل تأثیرگذار در پاکسازی پوست تبدیل شده است. در واقع متد پاکسازی با روغن برای پاککنندگی، تغذیه سلولی، و حتی درخشندگی و شفافسازی پوست بسیار مؤثر است. روغنتراپی میتواند از خشکی پوست جلوگیری کند. همچنین استفاده از روغن در پاکسازی پوست خاصیت پاککنندگی قوی دارد. در نهایت برترین مزیت روغنتراپی این است که برای هر پوستی سودمند است که از خواص نرمکنندگی، ضدباکتریایی، ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی آن بهتر است بهرهمند شد.
نکته قابل توجه این است که انتخاب روغن مورد استفاده در پاکسازی پوست برای هر نوع پوستی متفاوت است؛
تقریباً همهی روغنهای گیاهی برای پوست های معمولی مناسب هستند.
در پاکسازی پوست چرب بهتر است از روغنهای نظیر روغن آرگان، آفتابگردان، جوجوبا، بادام شیرین، گردو، فندق، هسته و دانهی انگور و یا روغن سبوس برنج استفاده کرد. نکتهی مهم در استفاده روغن برای پاکسازی پوست چرب این است که باید پس از روغنتراپی، چربی اضافی ناشی از روغن از سطح پوست پاک شود.
در پاکسازی پوست خشک بهتر است از روغنهای نظیر روغن کرچک، نارگیل، زیتون، آووکادو، کنجد و از این قبیل استفاده کرد.
پاکسازی پوست در آرایشگاهها نسبت به پاکسازی پوست در خانه کمی قویتر است؛ چون توسط تکنسین آموزشدیده انجام میشود. معمولا تکنسینهای آرایشگاهی چون دورههای کوتاهمدت مراقبتهای پوستی را گذراندهاند، مراحل انجام ماساژ و روغنتراپی را بهتر از خود فرد در خانه انجام میدهند. پاکسازی پوست آرایشگاهی غالباً با دستگاهها و ابزارهای معمولی تا نیمه حرفهای و مواد شیمیایی، طبیعی و گیاهی صورت میگیرد که برای مراقبتهای سطحی روزانه یا هفتگی مناسب است. نکتهی قابل توجه این است که باید برای پاکسازی پوست در انتخاب آرایشگاه دقت داشت چراکه ممکن است بعضی آرایشگاههای زنانه از بزارها و دستگاههای استریل نشده استفاده کنند. لازم به ذکر است که تکنسینهای آرایشگاهی تجربه پزشکی ندارند.
برای پاکسازی پوست درمانی و عمیق بهتر است روش کلینیکی و توسط پزشک استفاده شود؛ چراکه پاکسازی عمیق، نیاز به تخصص و تجربه پزشکی و همینطور تجهیزات، دستگاهها و ابزارهای تخصصی و حرفهای دارد. از طرفی پزشکان و درمانگرهای دارای مجوز بهداشت میتوانند از موادی استفاده کنند که در دسترس افراد عادی قرار ندارند. بهطورکلی پاکسازی پوست در مراکز پزشکی مطمئنتر است؛ زیرا محیطهای پزشکی استریلشده هستند و تجربهی کادر پزشکی در بروز هر نوع آلرژی و مشکلات پوستی مؤثرتر است. پاکسازی پوست توسط پزشک نسبت به پاکسازی آرایشگاهی ماندگاری بیشتری دارد و البته هزینه آن نیز بالاتر است.
مراحل پاکسازی پوست بسته به روش پاکسازی (خانگی، آرایشگاهی، کلینیکی)، متفاوت است؛ همچنین پاکسازی پوست انواع مختلفی دارد: LEDتراپی، پارافینتراپی، مزوتراپی، میکرودرمی، درمالیف و غیره که همین باعث تفاوت در مراحل پاکسازی پوست میشود. اما بهطورکلی پاکسازی پوست طی چندین مرحله اصلی صورت میگیرد:
آمادهسازی و شستشوی پوست: این کار باعث میشود لایه سطحی پوست از آلودگیها، چربیها و عرق پاک شود.
بخور پوست: بخار دادن در پاکسازی پوست باعث میشود پوست نرم شده و منافذ پوست باز شوند.
اسکراب و لایهبرداری: استفاده از لایهبردارهای شیمیایی و یا روشهای مکانیکی لایهبرداری در این مرحله از پاکسازی پوست باعث میشود سلولهای مرده و لایههای شاخی پوست و همینطور آلودگیها و چربیهای عمیقتر از بین بروند.
تخلیه و خارجسازی جوشها و آکنهها.
ماساژ پوست: در پاکسازی پوست ماساژ نقش مؤثری در لیفت صورت، خونرسانی و استراحت یا ریلکسی پوست دارد.
استفاده از ماسکها: در این مرحله بسته به نوع پوست، از ماسکهای مناسب استفاده میشود. سرمها و ماسکهای آبرسان و هیدراتهکننده در این مرحله قابل استفاده هستند.
شستشوی عمیق: در این مرحله از پاکسازی پوست، برای پاکسازی عمقی و تنظیم PH پوست از تونرها و مرطوبکنندهها استفاده میشود.